kunst & cultuur

Panorama Hanze | Laatste kans!

  • 1 januari - 30 jun 2024
  • € 7,50 - € 12,50
  • Zwolle

Je kunt tot en met 30 juni 2024 van een prachtige uitzicht genieten vanaf de Grote Kerk in Zwolle. Je start je bezoek in de experience Panorama Hanze binnenin de kerk. Daar maak je een reis door de tijd en zie je Zwolle door de ogen van de bewoners van toen. Hét startpunt om deze mooie stad verder te gaan ontdekken. Ga daarna vooral het dak van de kerk op om te kunnen genieten van het prachtige uitzicht!

Ontdek meer!

Panorama Hanze is een interactieve experience waarbij je met projectietechnieken een nieuw perspectief krijgt op de Hanze. Een beleving waarin op spectaculaire wijze verleden, heden en toekomst worden verbonden. Dit alles via een bijzondere routing door het Academiehuis naar de zolderverdieping en uiteindelijk op het dak van de Grote Kerk.

Verhaal van de Zwolse Hanze

De Hanze: een machtig netwerk van steden dat Zwolle voorgoed veranderde. Beleef het verhaal van de Zwolse Hanze op een manier die je nog nooit hebt meegemaakt! In Panorama Hanze maak je een reis door de tijd en zie Zwolle door de ogen van de bewoners van toen.

De Duitse Hanze is ontstaan in de tweede helft van de 12de eeuw. Het was een samenwerkingsverband van kooplieden uit verschillende landen om hun handel over land, op zee en over rivieren verder uit te bouwen en om hun tochten te beschermen tegen overvallers. In 1356 werd de Duitse Hanze, met Lübeck als voornaamste stad, omgezet in een verbond van steden in de landen rondom de Noordzee en de Oostzee. Ook Nederland telde een aantal Hanzesteden. Langs (of nabij) de IJssel waren dat Arnhem, Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle, Hattem en Kampen. Wanneer Zwolle precies lid werd van de Hanze is niet erg duidelijk. De Zwolse 18de-eeuwse geschiedschrijver Van Hattum heeft het een verbond in 1272 waarin Zwolle opgenomen zou zijn. Hard bewijs is er wel voor de (her)toetreding van Zwolle op 9 juni 1407. Toen besloten de hensestede in Lübeck dat de Zwollenaren gemachtigd waren "des copmans recht to bruken, also se eer gedan hebben."

Interview Ruben Raidt over Panorama Hanze

Panorama Hanze

Panorama Hanze is een interactieve experience waarbij je met projectietechnieken een nieuw perspectief krijgt op de Hanze. Het Zwolse verhaal vanuit een internationale context. Een beleving waarin op spectaculaire wijze verleden, heden en toekomst worden verbonden. Dit alles via een bijzondere routing door het Academiehuis: via het orgel naar de zolderverdieping en uiteindelijk op het dak van de Grote Kerk.

Op het dak van de Grote Kerk komen bezoekers oog in oog te staan met de beschermengel Michael die normaal gesproken hoog boven het historische centrum van Zwolle uitsteekt.

Ticketverkoop

Koop hier je tickets

Wanneer

1 jan - 30 jun 2024
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar)
€ 7,50
Entreeprijs Volwassenen
€ 12,50

Bestel hier je tickets https://www.academiehuis.nl/hanze

Op de kaart

Meer leuke evenementen

#Zwolle